COZIA MTB 2017
Călimăneşti, 20-21.05.2017


Fiind traversată de DN 7 şi Râul Olt, staţiunea Călimăneşti–Căciulata, cunoscuta mai ales pentru apele termale de o inestimabilă valoare, oferă şi frumuseţi pitoreşti ce îi măresc potenţialul turistic. Ei bine, aceste locuri pe care le descoperim şi le vizităm, unii dintre noi pe bicicletă, ne împresoară, iar bucuria ne-o dă poate, tocmai pedeapsa că într-un concurs de biciclete îţi este foarte greu să întorci capul... Te consolezi doar la ideea că, ajuns într-un punct, vei fi nevoit să-ţi tragi sufletul şi cu ochii roată, vei reuşi să cuprinzi frumuseţea locurilor pe unde ai trecut. Pe biciclete, într-o voie bună, îmbrăţişaţi de bucuria de a face cunoştinţă, sau de a ne revedea, toţi iubitorii de natură şi mişcare sunt invitaţi pentru a patra oara să traverseze Oltul spre a cunoaşte o altă parte din aripa lui stângă, într-o întrecere pe biciclete cu “START“ şi “FINISH”, sub falnicul munte Cozia.
Masivul Cozia se înalţă pe stânga râului Olt, în dreptul staţiunii balneoclimaterice Călimăneşti şi reprezintă o asociere de culmi aproape radiale ce se desprind din vârful Cozia (1668 m) alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaţilor Meridionali.
Masivul Cozia, cu vârful său de 1668 de metri, este cunoscut de mai bine de 50 de ani ca muntele liceenilor pentru testul majoratului, întrucât nu poţi deveni "major" dacă nu ai urcat o dată pe aceste înălţimi. - Prof. Gheorghe Ploaie.
Numele lui il purtam noi: COZIA
Concursul de ciclism poarta numele lui: COZIA
Muntele Cozia trebuie respectat aşa cum este el. Este ca o Vamă Veche, unul dintre ultimii munţi virgini ai României, nu ne trebuie turismul cu manele şi cu mici aici. Este muntele adolescenţilor şi este o poveste care vine din trecut, o amintire a tinereţii fiecăruia dintre noi. Nu trebuie să-l aducem în zona societăţii de consum, nu trebuie să-l batjocorim, trebuie respectat. Steagul dacic, dragonul, se spune că este inspirat chiar din forma aproape conică a acestui munte, dacii deci l-au respectat, este moştenirea lor spirituală pe care o avem de la ei. Aşa trebuie să rămână", a declarat administratorul Parcului Naţional Cozia, Pavel Prundurel.
Locul I

Maus Ionașcu

Locul 4

Titel Ruşinaru
Cozia este muntele care se vede din orice direcţie pe o rază de peste 50 de kilometri, se întinde pe arealul mai multor localităţi — staţiunea Călimăneşti şi comunele Berislăveşti, Sălătrucel şi Perişani. Deţine o bogată faună şi floră, aici se întâlnesc ambele specii de vipere din România, scorpionul carpatic, mamifere mari, dar şi castanul comestibil, gorunul care urcă până la altitudinea de 1.000 de metri, alături de toate speciile de foioase şi conifere.
Pe relieful de stancărie dezvoltat pe gnaisul de Cozia se gasesc numeroase specii de plante alpine, subalpine (lîna caprelor, firuţa, aninul de munte, afinul) şi termofile (mojdreanul, scumpia, rotoţelele Coziei, pesma) care se întalnesc într-un singur areal, precum şi numeroase plante endemice (trandafirul de Cozia, măceşul argeşean, pesma Coziei) şi plante rare (garofiţa de munte, iedera albă, laleaua pestriţă, mixandrele de stancă). Valoarea de necontestat pe care această rezervaţie o acordă Coziei impune şi din partea drumeţilor respect şi ocrotit.
Asadar, toţi iubitorii de natură şi mişcare sunt invitaţi să traverseze Oltul spre a cunoaste un mic colt de rai...

Conform clasamentului oficial, colegii noştri s-au clasat astfel:
  • Maus Ionașcu - locul I al categoriei M40-49, tura lungă 50.6 km, cu timpul de 3h 59m 47s
  • Titel Ruşinaru - locul 4 al categoriei M40-49, tura lungă 50.6 km, cu timpul de 4h 27m 14s

    Mai multe detalii pe site-ul evenimentului: http://cozia-mtb.ro/.