CUPA CETĂŢILOR - CETATEA ŞIRIA
Comuna Şiria, jud. Arad, 15-17 iunie 2007

ORGANIZAREA

În perioada 15-17 iunie 2007, la Cetatea Şiria din judeţul Arad a avut loc primul concursul amical de downhill, întrecere care face parte din Cupa Cetăţilor la mountainbike, downhill şi sporturi extreme, eveniment unic în România, concurs cu caracter naţional şi internaţional, eveniment ce se doreşte a intra in peisajul organizatoric al evenimentelor cultural-sportive bănăţene şi naţionale. Concursul a fost organizat de Graţian Bolog, vicepreşedinte al Clubului Sportiv Tibiscus, împreună cu sportivii Alexandru Mateiu şi Alex Wagner, bikeri simpatizanţi ai evenimentului "Cupa Cetăţilor", singurul partener în organizare fiind Clubul Sportiv Tibiscus.
Evenimentul continuă seria de manifestări sportive cicliste ce au mai avut loc la cetăţi precum: Şoimoş, Deva, Timisoara şi Caransebeş.
Cetatea Şiria şi comuna Şiria au fi gazdele acestui event cu caracter de Open (deschis tuturor doritorilor, hobby sau amatori), dar el se adresează într-o măsură destul de importantă şi sportivilor profesionişti, participanţi la cupele mondiale, campionilor sportului extrem internaţional şi mondial. Eventul se adresează tuturor categoriilor de biciclete, de pregătire tehnică sau de nivel de pregătire a sportivilor.
Traseele de concurs au fost deschise încă de joi dimineaţă şi au fost asigurate cu bandă avertizoare, stâncile şi pietrele periculoase fiind marcate cu alb.

SCURT ISTORIC

La prima etapă, ce s-a desfăşurat la Cetatea Şoimoş între 1 şi 3 mai 2004, am avut aproximativ 80 de biciclişti participanţi, peste 500 de spectatori, 4 televiziuni care au fost prezente pentru filmări şi 6 ziare şi reviste ce au scris materiale, acestea fiind prezentate pe www.gratian.eu şi Www.bikebattle.as.ro; la a II-a etapă, numărul sportivilor şi a mass-media a crescut, fiind vizibil interesul către acest eveniment de marcă al calendarului competiţional român.
Anul acesta am invitat biciclişti din întreaga ţară. Dat fiind faptul că în decursul anului trecut a fost doar un singur eveniment de acest gen în ţară, anul acesta ei manifestându-şi dorinţa de a participa, indiferent de condiţiile meteo, iar numărul suporterilor şi al spectatorilor va fi mult mai mare, ţinând cont de amploarea evenimentului.
Website-ul www.cupabanatului.lx.ro stă la dispoziţia celor doritori de a cunoaşte mai multe detalii depre eveniment, precum şi sponsorilor, el fiind un uşor de accesat şi uşor de vizionat datele de concurs.
Deja există biciclişti ce doresc să deschidem şi alte secţiuni de sport extrem în cadrul evenimentului, ei punându-se la dispoziţia organizatorilor cu toate materialele tehnice care ne-ar fi de folos.

TRASEE

Downhill: traseu cu lungimea de aproximativ 1 kilometru, cu porţiuni foarte tehnice care solicită la maxim reflexele şi abilităţile de downhill-er ale sportivului.
Traseul are punctul de start Cetatea Şiria urmând a se parcurge traseul până la platoul intermediar al drumului de coborâre. În timpul coborârii bikerii vor întâlni atât zone cu piatră (bolovani mari), zone plate de viteză, 2 drop-uri şi 1 road-gap periculos, precum şi numeroase elemente de dificultate pe traseu create artificial. Toate acestea sunt de o spectaculozitate deosebită ce dau o conotaţie deosebită evenimentului.
Night–ride: competiţie nocturnă cu desfăşurare pe acelaşi traseu de Urcare către cetate, dar de data aceasta concurenţii nu vor mai avea obstacole neaşteptate. Coborârea se face în grup pentru toţi sportivii, fiecare având bicicleta dotată cu una sau mai multe instalaţii de iluminare.
Dual slalom: competiţie ce se va desfăşura pe un traseu sinuos, cu viraje strânse şi cu trambuline artificial amenajate pentru a ridica gradul de spectaculozitate a întrecerii.
Portul căştii şi al echipamentului de protecţie este obligatoriu.

CATEGORII

DOWNHILL amical
Hobby - fără licenţă (HT & FS)
* Bărbaţi (10 - 99 ani)
* Femei (10 - 99 ani)
Profi - cu licenţă U.C.I. & F.R.C.T. (FS)
* Juniori
* Elite
* Femei
NIGHT RIDE amical
Hobby & Licenţă (HT & FS)
* Bărbaţi (10 - 99 ani)
* Femei (10 - 99 ani)
DUAL SLALOM amical
Hobby & Licenţă (HT & FS)
* Bărbaţi (10 - 99 ani)
* Femei (10 - 99 ani)
Info
FS = Full Suspension
HT = Hard Tail
Categoria de concurs se formează atunci când există cel puţin 5 participanţi, cei ce nu se pot înscrie în categoria dorită din lipsă de efectiv, se transferă către cea mai apropiată categorie.
Categoria nouă de concurs se formează atunci când există cel puţin 5 doritori de a forma acea categorie şi îşi anunţă intenţia cu cel puţin 3 zile înainte de start, cu aprobarea organizatorilor.

PROGRAM

Vineri
* Sosirea şi cazarea participanţilor la corturile proprii sau pensiunile din localitate;
* Ora 18 Şedinţa tehnică;
Sâmbătă
* Ora 08 - 10 Înscrieri;
* Ora 10 - 12 Antrenamente obligatorii şi recunoaştere de traseu;
* Ora 14 Calificări Downhill (Manşa 1);
* Ora 16 Amical DUAL SLALOM;
* Ora 18 Briefing, free jumps & demo tricks şi NIGHT RIDE.
Duminică
* Ora 10 Manşa 2 Downhill;
* Ora 12 Amical XC;
* Ora 15.30 Premierea.

DESFĂŞURAREA CONCURSULUI

Sâmbătă de la ora 14:00 s-a dat startul concursului de Dowmhill. Din cauza vremii, care se anunţase a fi instabilă şi pentru dimineaţa zilei de duminică urma să fie ploioasă, organizatorii au decis să efectueze ambele manşe ale concursului de DH pentru după-amniaza zilei de sâmbătă. Cele două manşe au fost compuse din 4 coborâri, rezultatele cele mai bune fiind folosite la alcătuirea clasamentului. Prin amabilitatea Primăriei Comuniei Şiria, urcările s-au făcut cu tractorul, ceea ce a fost un mare ajutor pentru sportivi şi a permis efectuarea numărului dorit de coborâri, chiar dacă acestea s-au încheiat aproape de ora 20.
Rezultatele finale obţinute de sportivi precum şi primele locuri pe podium sunt:
Locul Numele şi prenumele Localitatea Timp
I Ciupitu Viorel Constantin Bucureşti 2'05"30
II Bolog Graţian Dinu Timişoara 2'08"30
III Molnar Huba Farkas Arad 2'13"00
IV Marinescu Răzvan Cosmin Bucureşti 2'30"30
V Radu Valentin Constantin Sinaia 2'35"30
VI Toma Sabin Bogdan Bucureşti 2'39"00

Sâmbătă seară, întrucât programul a fost extrem de încărcat, nu s-au înregistrat cereri de înscriere pentru concursul de Night Ride, de aceea, după o copioasă masă de seară, cu toţii ne-am alăturat unui foc de tabără pentru a depăna poveşti sportive şi nu numai:
Duminică de la ora 11:00 s-a desfăşurat concursul de Dual Slalom, rezultatele finale obţinute de sportivi precum şi primele locuri pe podium sunt:
Locul Numele şi prenumele Localitatea
I Molnar Huba Farkas Arad
II Ciupitu Viorel Constantin Bucureşti
III Bolog Graţian Dinu Timişoara
IV Marinescu Răzvan Cosmin Bucureşti
Radu Valentin Constantin Sinaia
Toma Sabin Bogdan Bucureşti