SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII EUROPENE
16-22 septembrie 2007

În perioada 16 – 22 septembrie 2007, cetăţenii europeni aU oportunitatea de a se bucura, în cadrul acţiunii SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII EUROPENE, de evenimente dedicate ‘mobilităţii sustenabile'. Obiectivul este facilitarea dezbaterilor pe tema necesităţii schimbării comportamentului în ceea ce priveşte mobilitatea, transportul şi, mai ales, utilizarea maşinii personale. Ca de obicei, ZIUA FĂRĂ MAŞINI este punctul culminant al întregii săptămâni, vineri 22 septembrie.


STRĂZILE PENTRU OAMENI


Este tema centrală a Săptămânii Mobilităţii Europene 2007. Realocarea străzilor nu are ca scop o viaţă mai grea pentru şoferi ci este destinată creşterii opţiunilor de mobilitate şi a calităţii vieţii pentru toţi.
Străzi neaglomerate, aer mai curat, mai puţin zgomot – este ceea ce îşi doresc cel mai mult locuitorii oraşelor. Încurajarea unor mijloace alternative de transport în mediul urban cum ar fi mersul pe bicicletă, transportul în comun sau mersul pe jos sunt doar câteva dintre soluţiile posibile pentru reducerea aglomerărilor în trafic, diminuarea poluării, îmbunătăţirea sănătăţii şi calităţii vieţii cetăţenilor de la oraş.
Mesajul pe care organizatorii vor să-l transmită în acest an este acela că extinderea căilor de rulare pentru maşini nu reprezintă soluţia pentru problemele actuale ale traficului aglomerat din mediul urban. Din contră, diminuarea carosabilului poate reprezenta o soluţie durabilă şi eficientă, cu efecte benefice asupra sănătăţii oamenilor, fără a le reduce mobilitatea în mediul urban. Organizatorii Săptămânii Europene a Mobilităţii, ediţia 2007, încurajează autorităţile locale să realoce o parte din spaţiul rutier pentru vehiculele fără motor, nepoluante.
Cetăţenii sunt invitaţi să participe la acţiunile din cadrul acestei campanii, în care pot încerca mersul pe bicicletă în folosul propriei sănătăţi şi al protecţiei mediului, pot participa la dezbateri privind perspectivele de dezvoltare durabilă a mijloacelor de transport urbane şi se pot informa în legătură cu posibilităţile de transport urban.



Mai multe detalii pe site-ul european al evenimentului: Mobility Week 2007 dar şi pe cel naţional: Guvernul României.


CUM SĂ PUNEM ÎN PRACTICĂ TEMA?


Toate activităţile care creează un sentiment de ajutor reciproc, care unesc oamenii şi demonstrează rezultatele muncii în comun, au un mare succes. De exemplu:

  • Informare şi proteste în legătură cu impactul utilizării maşinilor personale (sau asupra efectelor pozitive ale reţinerii de la utilizarea acestora), lăsând populaţia să calculeze (sau calculând pentru aceasta) câte emisii de dioxid de carbon produce mersul pe jos
  • Demonstrarea consumului de energie al unei maşini faţă de energia "umană" (X oameni fără maşină sau un ciclist pot parcurge atâţia kilometri cu aceeaşi energie câtă are nevoie o maşină pentru a parcurge 1 kilometru)
  • Implicare personală. De exemplu activităţi desfăşurate în trecut, ca distribuirea presei, în care oamenii lasă maşina şi apelează la bicicletă. Astfel se învaţă cum comportamentul se poate schimba lăsând maşina acasă în viitor (voi lua autobuzul până la muncă, voi merge la cumpărături pe jos, la şcoală cu bicicleta)
  • Mediatizarea eforturilor prin excursii fără maşină, călătorii pe bicicletă, "kilometri verzi " colectaţi de toţi locuitorii etc., în fiecare zi, nu numai în această săptămână
  • Alegerea unui cerc de prieteni, colegi de serviciu, vecini etc. care să practice un stil de viaţă sănătos, să fie conştienţi de avantajele deplasării pe jos, cu bicicletă sau role, la servicu, cumpărături sau în timpul liber
  • Informarea proprie şi a celor din jur asupra rezultatelor favorabile asupra mediului şi a propriului organism, obţinute în urma transportului alternativ. Înscrierea la o asociatie sportivă în care să se înveţe despre modul de folosire a echipamentelor, chestiuni de sănătate şi prim ajutor, reparaţii şi reguli de utilizare
  • Orice alte activităţi dedicate unui stil de viaţă care să nu se bazeze pe maşina personală


    CE VOM FACE NOI?


    Conform tradiţiei, în această săptămână, membrii Clubului Sportiv Tibiscus distribuie, zilnic, pliante care prezintă înţelesul şi avantajele Săptămânii Mobilităţii Europene, în intersecţii principale ale centrului oraşului:


    În data de 22 septembrie, cu ocazia Zilei Europene Fără Maşini, a fost organizată un concurs pe biciclete şi role, pentru elevii de la câteva şcoli din oraş şi toţi cei care doresc să ni se alăture, pe B-dul Vasile Pârvan, tronsonul Leonardo Da Vinci – intersecţia Mihai Viteazu, în intervalul orar 11 – 12. Cu aceeaşi ocazie, în zonă s-au făcut determinări ale nivelului de zgomot:

    Câştigătorii acestui concurs sunt:

  • Locul I ciclism - Mateiu Alexandru, Colegiul Naţional Bănăţean
  • Locul II ciclism - Parascan Laurenţiu, Grupul Şcolar Industrial Azur
  • Locul III ciclism - Laza Robert, Şcoala Generală 21
  • Locul I role - Coman Andrada, Şcoala generală 21
  • Locul II role - Patrichi Alexandru, Şcoala Generală 22
  • Locul III role - Neagu Carina, Şcoala generală 22

    care au primit o bicicletă de la Sport Bike Center Timişoara (locul I ciclism), o pereche de role de la Selgros Timişoara (locul I role), rechizite de la SC Balcanic SRL Timişoara (locurile II şi III):

    Locul I ciclism Locul II ciclism Locul III ciclism Locul I role Locul II role Locul III role

    iar toţi participanţii au primit, la sfârşit, de la Coca Cola şi Fornetti, câte o apă minerală şi o pungă de pateuri. Tuturor acestor sponsori le mulţumim în numele participanţilor pentru amabilitate.

    De la ora 12, în sălile Nera şi Cerna ale Centrului Regional de Afaceri, a fost vizitată expoziţia de desene şi afişe ale elevilor de la Şcolile Generale 18, 21 şi 22 din Timişoara, cele mai bune lucrări fiind premiate de către comisia de evaluare a organizatorilor, compusă din:

  • dr. Adina Horablaga, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş
  • Aurelia Pomparău, şef serviciu la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara
  • Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Timişoara
  • dr.ing. Marius Karnyanszky, preşedinte al Clubului Sportiv Tibiscus Timişoara

    câştigătorii fiind:

  • Şcoala Generală 18 - Locul I - Burunţia Elena Teodora, clasa a III-a A
  • Şcoala Generală 18 - Locul II - Barbu Anamaria, clasa a III-a A
  • Şcoala Generală 18 - Locul III - Chiţu Cristian, clasa a II-a A
  • Şcoala Generală 22 - Locul I - Moţ Cristina, clasa a VII-a B
  • Şcoala Generală 21 - Locul I - Munteanu Nicole, clasa a IV-a A
  • Şcoala Generală 21 - Locul II - Chirculescu Mihai, clasa a IV-a A
  • Şcoala Generală 21 - Locul III - Puha Adela, clasa a IV-a A
  • Şcoala Generală 18 - Premiu special - Florea Mihai, clasa a III-a A
  • Şcoala Generală 21 - Premiu special - Eperieş Adelina, clasa a V-a A

    premianţii primind materiale promoţionale de la Agenţia Regională şi cea locală pentru Protecţia Mediului şi de la SC Balcanic SRL:



    MASS-MEDIA


    Despre acţiunile organizate în Timişoara au relatat:


    Ştiri Locale din 7 septembrie 2007

    ww.xtrem.ro

    www.EurActiv.ro

    ROL!.ro

    www.PresaOnLine.com

    www.TimisoaraAzi.ro

    Ştirile Analog TV din 22.09.2007

    Ştirile Tele Europa Nova din 22.09.2007

    www.TVR.ro


    PARTENERI ŞI SPONSORI


    Organizarea şi desfăşurarea acestor acţiuni s-au făcut cu sprijinul asigurat de:
    Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş



    SC Balcanic SRL

    Universitatea "Tibiscus"

    Sport Bike Center

    Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara
    şi
    Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş

    Clubul Sportiv Tibiscus

    Coca Cola Timişoara

    Selgros Timişoara

    Fornetti Timişoara