SUPERMARATONUL
BEKESCSABA - ARAD - BEKESCSABA
23-24 mai 2009

În perioada 23-24 mai 2009, Buda-Cash Békéscsaba Atletikai Club (Ungaria) şi Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară a Primăriei Municipiului Arad (România) au organizat a XII-a ediţie a SUPERMARATONULUI BEKESCSABA - ARAD - BEKESCSABA.

La crosul de ciclism au participat şi colegii noştri Alexandru Creţescu, Biţă Nădăştean, Gergo Kovacs şi Zsolt Kovacs, însoţiţi de Doina Creţescu, Marius şi Carla Karnyanszky.

Programul primei zile (sâmbătă 23 mai) a cuprins startul din faţa Primăriei Békéscsaba (ora 9, ora Ungariei) apoi parcurgerea celor 103,8 km din cele 5 etape (Békéscsaba-Csanádapáca, Csanádapáca-Tòtkomlòs, Tòtkomlòs-Mezöhegyes, Mezöhegyes-Turnu, Turnu-Arad), cu sosire în faţa Primăriei Arad în maxim 11,30 ore (vezi imaginile din prezentarea alăturată).

Prima zi a fost împărţită în două curse, prima de 55 km între Békéscsaba şi Mezöhegyes, iar cea de-a doua între Mezöhegyes şi Arad. Rezultatele primei zile clasează pe colegii noştri astfel: Biţă Nădăştean-locul 5, Alex Creţescu-locul 6, Zsolt Kovacs-locul 35, Gergo Kovacs-locul 46.
În prezentările de mai jos puteţi urmări căteva imagini din ambele curse:

Din păcate, dacă pe teritoriul Ungariei, concurenţii au fost însoţiţi de cel puţin două autovehicule şi cel puţin trei motociclete ale Poliţiei, acestea au trebuit să se oprească la Vama Turnu şi de acolo... am intrat în România. Odată cu trecerea vămii am rămas şi fără poliţie, abia după 5 km de la vamă, pe teritoriul nostru, am fost depăşiţi de un echipaj de poliţie care s-a oprit la următoarea intersecţie mare de drumuri pentru a opri circulaţia. Pe întreg parcursul românesc, coloana sportivilor nu a fost însoţită de nici un echipaj de poliţie, ceea ce a făcut ca după intrarea în municipiul Arad cei mai buni sportivi (cicliştii) să fie însoţiţi doar de trei maşini particulare: una a arbitrilor maghiari, una a arbitrilor români şi una din maşinile noastre de asistenţă tehnicî. La intersecţii, doar claxoanele noastre i-au făcut pe cei câţiva agenţi ai Poliţiei Comunitare sau Poliţiei Arad să acorde prioritate de trecere sportivilor care participau la un concurs organizat, cu toate aprobările în regulă. Iar acolo unde nici măcar agenţi de ordine nu erau, a fost norocul sportivilor din fruntea plutonului că nu au fost accidentaţi în intersecţii, mulţumită tot celor trei maşini însoţitoare. Iar organizarea a fost atât de prost aplicată încât la intersecţia care urma să stabilească traseul către finish nu era prezent nici un organizator iar maşina arbitrilor maghiari şi cea de asistenţă tehnică au greşit drumul, împreună cu noi greşind drumul şi primii 3 ciclişti din plutonul fruntaş. Prin aceasta, rezultatul final al celei de-a doua părţi a zilei de 23 mai a fost grav viciat de organizarea proastă a partenerilor români.

Programul celei de-a doua zi (duminică 24 mai) a cuprins startul din faţa Primăriei Arad (ora 9) şi apoi parcurgerea celor 93,1 km din cele 5 etape (Arad-Turnu, Turnu-Battonya, Battonya-Mezökovácsháza, Mezökovácsháza-Csabaszabadi, Csabaszabadi-Békéscsaba), cu sosire în faţa Primăriei Békéscsaba în maxim 11 ore. (vezi imaginile din prezentarea alăturată).

A doua zi a fost împărţită în două curse, prima de 50 km între Arad şi Mezökovácsháza, iar cea de-a doua între Mezökovácsháza şi Békéscsaba. Rezultatele din a doua zi clasează pe colegii noştri astfel: Biţă Nădăştean şi Alex Creţescu-în plutonul primilor 10 sosiţi simultan la finis, Zsolt Kovacs-locul 16.
În prezentările de mai jos puteţi urmări căteva imagini din ambele curse:

Clasamentul final, întocmit pe baza timpilor din cele 4 curse, prezintă pe colegii noştri astfel: Biţă Nădăştean - locul 5, Alex Creţescu - locul 6, Zsolt Kovac - locul 14. Merită să menţionăm aici şi succesul deosebit al colegei noastre Timea, prietena lui Zsolt, care a ocupat locul I la ciclism - fete:

Mai multe detalii pe pagina (ungară a) evenimentului - www.bcsac.extra.hu.