SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII EUROPENE
16-22 septembrie 2010

În perioada 16 – 22 septembrie 2010, cetăţenii europeni au oportunitatea de a se bucura, în cadrul acţiunii SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII EUROPENE, de evenimente dedicate ‘mobilităţii sustenabile'. Obiectivul este facilitarea dezbaterilor pe tema necesităţii schimbării comportamentului în ceea ce priveşte mobilitatea, transportul şi, mai ales, utilizarea maşinii personale.


INFORMAŢII PENTRU CETĂŢENI


Prea mulţi europeni se bazează pe maşinile lor, atât pentru deplasări lungi dar, mai îngrijorător, pentru cele scurte. Este îngrijorător deoarece asta duce la: mai multe accidente pe şosele, mai multă poluare. Iar utilizarea maşinilor mari înseamnă mai puţin exerciţiu, un factor care a contribuit la existenţa unui număr mare de supraponderali şi obezi în întreaga Europă. Tema principală a SEM2010 este un apel la trezire pentru autorităţile locale pentru a reconsidera impactul politicilor de transport asupra mediului şi calităţii vieţii, şi pentru a ajuta populaţia să facă alegeri mai inteligente privind călătoria.

Janez Potocnik, Comisar pentru Mediu al UE


Călătoreşte mai bine, trăieşte mai bine
Acest slogan a fost ales ca emblemă a SEM2010 ca recunoaştere a efectelor pe care transportul urban le are asupra sănătăţii oraşului şi a cetăţenilor. Utilizarea intensă a vehiculelor motori-zate, mai ales a maşinilor particulare, crează destrule probleme orăşenilor. Acestea includ accidente şi răniri datorate accidentelor rutiere; infecţii şi boli respiratorii de la aerul poluat; boli cronice precum obezitate sau boli cardiovasculare datorate unui stil de viaţă sedentar.
Alţi factori de risc pentru sănătatea fizică şi psihică sunt cele care se datorează schimbărilor climatice precum vremea extremă sau aglomerările în trafic sau poluarea sonoră.
SEM2010 are ca scop să conştientizeze cetăţenii europeni despre stilul „deştept” de a călători, pe jos, pe bicicletă sau cu transportul public. Alegând aceste metode sănătoase şi durabile, în detrimentul maşinii personale, cetăţenii pot influenţa pozitiv propria sănătate, pot îmbunătăţi mediul înconjurător şi calitatea vieţii în oraş, pentru a se ajuta să trăiască mai bine.

Ca cetăţeni putem să:
• alegem să călătorim cu transportul public
• alegem metode alternative la utilizarea propriei maşini, cum ar fi mersul pe jos, pe bicicletă, car-sharing-ul sau car-pooling-ul
• alegem să conducem prudent şi ecologic
• alegem cea mai apropiată şcoală pentru copiii noştri
• familiarizăm copiii cu transportul public, cu orarul şi cu mersul individual
• încurajăm autorităţile locale spre măsuri care să dezvolte transportul public, utilizarea bicicletei şi a mersului pe jos

Ca autorităţi locale, putem lua următoarele măsuri pentru a promova călătoria „inteligentă”:
• dezvoltarea unui plan durabil de deplasare
• restricţionarea accesului şi parcării auto în anumite zone
• introducerea zonelor cu emisii reduse
• colaborarea cu angajatorii pentru planificarea deplasărilor
• colaborarea cu şcolile pentru a stabili un plan inteligent de deplasare
• investirea în mijloace de transport local de înaltă calitate, eficiente, frecvente, punctuale, sigure şi curate
• asigurarea pietonilor şi a cicliştilor că au posibilita-tea de a se deplasa sigur şi direct prin întreg oraşul
• monitorizarea calităţii aerului şi publicarea constantă a rezultatelor

Ce este Săptămâna Mobilităţii (SEM)?

Este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă.
Scopul campaniei – desfăşurată anual între 16 şi 22 septembrie – este de a încuraja autorităţile locale din întreaga Europă să introducă şi să promoveze măsuri durabile de transport şi de a invita proprii cetăţeni să încerce alternative la utilizarea maşinii personale. Săptămâna culminează cu Ziua Europeană fără Maşini (ZEFM) din 22 septembrie, când oraşele participante au acţiuni precum închiderea circulaţiei maşinilor în favoarea pietonilor, cicliştilor sau a transportului public pentru o zi întreagă.
De la introducerea sa în 2002, SEM a crescut anual, în 2009 fiind înregistrat recordul de 2181 oraşe şi 237 milioane cetăţeni participanţi la campanie. Peste 4400 de măsuri au fost imple-mentate de-a lungul Europei.

Premiile SEM
Autorităţile locale pot aplica pentru premiile SEM, acordate de un juriu independent şi decernate la sediul UE de la Bruxelles.

Primăria Gävle: câştigătorul premiului pe 2009
Premiul anului 2009 a fost acordat municipalităţii din Gävle (Suedia) ca recu-noaştere a eforturilor depuse: seminarii de promovare a transportului durabil, distri-buire de ciocolată pentru utilizatorii transportului în comun, concurs de ciclism. Oraşul a construit parcări speciale pentru maşinile electrice (cu prize de curent), automate de bilete pentru transportul public, rastele de biciclete în staţiile de autobuz.

Cum pot participa autorităţile locale?

• organizând o săptămână în care integrează tema SEM2010: „Călătoreşte mai bine, trăieşte mai bine!”
• implementând cel puţin una din măsurile permanente care contribuie la trecerea de la maşina personală la un transport prietenos cu mediul
• permanentizănd cel puţin una din măsuri, de exemplu prin relocarea unei benzi de circulaţie pentru mersul pe jos, pe bicicletă sau cu transportul în comun (închiderea drumului, piste noi de biciclete sau transport public, calmatoare de trafic, limitări de viteză)
• organizând „Ziua Europeană fără Maşini” adică asigurând cel puţin un spaţiu în oraş numai pentru pietoni, ciclişti sau transportul în comun, cel puţin pentru ziua de 22 septembrie


Mai multe detalii pe site-ul european al evenimentului: Mobility Week 2010.


CE VOM FACE NOI?


FIŢI ALĂTURI DE NOI LA ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ MAŞINI (22 SEPTEMBRIE)
lăsând maşina acasă şi alegând mersul pe jos, folosind transportul în comun sau bicicleta.
Vă veţi alătura astfel locuitorilor din celelalte oraşe ale europei care vor participa la această acţiune cu titlul „Călătoreşte mai bine, trăieşte mai bine”.

Ai vrea să te alături şi tu acestei iniţiative, dar nu ştii cum? Lasă acasă măcar pentru o zi maşina personală şi fă o plimbare pe jos – aerul curat te va bucura... sau mergi cu bicicleta – e o toamnă frumoasă afară...

Înscrie-te în Clubul Sportiv Tibiscus pentru ca ceea ce se întâmplă în 22 septembrie, la „Ziua Europeană fără Maşini”, să devină pentru tine un stil de viaţă. Alege bicicleta, rolele sau mersul pe jos, toate îţi vor aduce numai sănătate, vigoare şi încredere de sine.

Nu sta deoparte! Vino şi tu!...

Clubul Sportiv Tibiscus este implicat în viaţa socială a Timişoarei prin numeroase acţiuni de promovare a unui stil de viaţă sănătos, care să includă sportul ca plăcere, ca necesitate sau ca performanţă.
În aceste acţiuni, clubul colaborează cu toţi cei interesaţi de îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul nostru:
• Primăria Municipiului Timişoara, care are un program de dezvoltare a pistelor pentru biciclişti;
• Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, care organizează acţiuni de promovare, în special în rândul tineretului;
• Regia Autonomă de Transport Timişoara, care a achiziţionat autobuze performante pentru a oferi călătorilor condiţii optime şi poluare redusă;
• Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, care informează elevii despre importanţa acţiunilor şi posibilităţile pe care toţi orăşenii le avem de implicare în programele specifice Săptămânii Mobilităţii şi Zilei fără Maşini;
• organizaţii neguvernamentale de mediu sau sportive care, în fiecare acţiune, pun pe plan principal apropierea omului de natură, de sănătate şi de educaţie de orice fel.

Conform tradiţiei, în această săptămână, membrii Clubului Sportiv Tibiscus vor distribui peste 3000 de pliante care prezintă înţelesul şi avantajele Săptămânii Mobilităţii Europene, în aglomerările frecvente ale maşinilor.

De asemenea, membrii Clubului Sportiv Tibiscus au participat la o acţiune de cartare a pistelor şi traseelor de biciclete din Timişoara, rezultatele acestuia fiind prezentate mai jos (cu observaţia că denuimirile străzilor sunt cele prezentate, la data de 22 septembrie 2010, pe site-ul Primăriei Timişoara în secţiunea Harta Municipiului Timişoara):

 • Pista de biciclete de la Parcul Botanic
  Are lungimea de 550 m şi lăţimea de 1,80 m, se întinde de la Calea Circumvalaţiunii până la sensul giratoriu de la Clinicile Noi, pe sensul către centrul oraşului, fiind vopsită în verde şi marcată cu simbolul unei biciclete. Permite circulaţia în ambele sensuri, de aceea la ambele capete există indicatoare rutiere care o clasifică drept "Pistă obligatorie pentru biciclete":

  Indicator la capătul dinspre Clinicile Noi

  Marcaj pe pistă

 • Traseul de biciclete Centru - Spitalul Judeţean
  Ne-am permis să îi dăm această denumire pentru că ea simbolizează ce ar trebui să fie acest traseu. El începe de la Hotel COntinental, fiind marcat pe trotuarul bulevardului Ion C. Brătianu, sensul spre Podul Michelangelo. Are lungimea de 70 m şi lăţimea de 0,90 m, se opreşte mult prea repede din cauza trotuaruilui impracticabil, înainte de sensul giratoriu. Nu este vopsit şi este marcat cu simbolul unei biciclete. Nu există indicatoare rutiere care să îl clasifice drept "Pistă obligatorie pentru biciclete":

  Capătul de la Hotel Continental

  Marcaj pe traseu
  Traversăm bulevardul Ion C. Brătianu către Podul Michelangelo, traseul reapare şi ţine 650 m până la sensul giratoriu Michelangelo:

  Imagine de pe traseu

  Imagine de pe traseu
  De la intersecţia cu bulevardul Eroilor, traseul reapare şi ţine 420 m până la sensul giratoriu Michelangelo:

  Imagine de pe traseu

  Imagine de pe traseu
  De la intersecţia cu bd. Eorilor de la TIsa, traseul continuă cu lumgimea de 420 m şi aceeaşi lăţime de 0,90 m:
 • Traseul de biciclete Spitalul Judeţean - Centru
  Acest traseu se găseşte marcat pe trotuarul sensului de mers Spitalul Jdeţean-Banca Naţională, având aceeaşi lăţime de 0,90 m şi o lungime de 650 m de la locul de start, intersecţia cu str. X, până în staţia de troleibuz de la sensul giratoriu Michelangelo. De la Ştrandul Termal traseul continuă pe 260 metri şi se opreşte la intrarea în Parcul Copiilor: Traseul continuă de la intersecţia cu str. M.Eminescu până în faţa sediului Băncii Naţionale, pe o distanţă de 300 metri:
 • Traseul de biciclete Centru - Poliţia Judeţeană
  Acest traseu este marcat pe trotuarul lateral al bulevardului Take Ionescu, are lăţimea de 0,90 m şi lungimea de 540 m, de la intersecţia cu str. Vasile Goldiş (unde începe cu o mare gură de canal) şi până la sediul Poliţiei:
 • Traseul de biciclete str. Baader - Centru
  Acest traseu este marcat pe trotuarul lateral al bulevardului Take Ionescu, are lăţimea de 0,90 m şi lungimea de 1000 m, de la intersecţia cu str. Baader şi până la sensul giratoriu de la Puctele Cardinale:
 • Traseul de biciclete Iulius Mall - Calea Lipovei
  Acest traseu este marcat pe trotuarul lateral al bulevardului Lipovei, are lăţimea de 0,70 m şi lungimea de 1000 m, de la intersecţia cu str. X şi până la capătul troleibuzului 14:
 • Traseul de biciclete Calea Lipovei - Iulius Mall
  Acest traseu este marcat pe trotuarul lateral al bulevardului Lipovei, are lăţimea de 0,70 m şi lungimea de 1000 m, de la capătul troleibuzului 14 până la intersecţia cu str. X: