CĂLĂTORIE ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT 2018
Târgu Ocna (BC), 30.09.2018


Bine te-am regasit la a 6a editie a cursei de MTB XC si Trail Run de la Targu Ocna, Calatorie intre Cer si Pamant, cu plecare si sosire in Targu Ocna, cursa ce ofera un traseu unic in lume. Exageram daca spunem asta? Noi am cautat daca mai exista asa ceva si n-am gasit. Aparent suntem singurii care organizam un astfel de concurs, cu traseu care sa intre in subteran, sa parcurga tunelurile din mina si apoi sa iasa iar la suprafata. Evenimentul are loc la Targu Ocna in judetul Bacau. La Targu Ocna avem mina de sare Trotus, dar si multe paduri si dealuri pitoresti de jur imprejur. Este a 6a editie in cadrul seriei de concursuri desfasurate in salinele Salrom din Romania.
Daca nouatea din 2017 a fost adaugarea probei de Trail Run pe langa proba de ciclism mtb, anul acesta o imbunatatim, cu introducerea probei de Maraton Trail Run. Asadar, alergatorii vor avea de ales dintre urmatoarele trasee: 42 km, 21 km si 10 km. Te inscrii la proba care iti place si care crezi ca este potrivita cu nivelul antrenamentului tau.
Traseul de concurs pentru proba de mtb este acelasi ca in anii trecuti. Simtim ca este un traseu complet, cu de toate. Startul are loc in Piata Primariei Targu Ocna de unde vei pleca direct in viteza maxima pe strazile orasului. Insa in doar cativa kilometri ajungi deja la portile minei. De aici, parcurgi depozitele de sare scufundate in crepuscul doar cativa zeci de metri, iesi la lumina unde soarele va fi ca un blitz, pentru a te afunda apoi spre centrul pamantului, prin intunericul din tunelurile ce coboara nu mai putin de 3,1 km!
Ajuns jos in Mina Trotus vei fi foarte placut surprins sa vezi cat de curat si luminos este. Coridoarele sunt perfect maturate si luminate, iar peisajul este ca de pe alta planeta. Temperatura constanta este de 12 grade, iar umiditatea de 50%. Vei parcurge aici in jur de 600 m printr-un labirint de coridoare largi, pe o suprafata de rulare destul de alunecoasa. Asa ca atentie!
Urmeaza acum intoarcerea la suprafata si cei 3,1 km la deal cu 240 m diferenta de nivel, spre soarele ce abia asteapta sa ne revada. Aproape imediat vei intra pe forestier si apoi in padurea crescuta pe dealurile de peste Salina. Dupa ce forestierul se termina vei continua pe drum de iarba ce urca pe coama dealurilor pentru a ajunge la final pe cel mai inalt punct al traseului, la 533 m altitudine. Nu e mult, dar pana acolo te asiguram ca tragi putin.
Inca ceva kilometri, la vale acum pe niste poteci tari de tot, si dai de asfaltul pe care vei continua pana cand ajungi inapoi in oras si in Piata Primariei unde, da, ai ghicit, o iei de la capat. Timp de 120 minute vei demonstra de cate ori poti face aceasta tura, super variata, cu o lungime totala de aproximativ 15 km din care jumatate la suprafata, jumatate in subteran.
Insa aventura nu este gata. Ajuns in Piata mai ai de traversat prin cladirea Primariei. Suna SF, dar domnul Primar ne da voie si anul acesta sa pedalam inclusiv prin Primarie. Dupa cateva trepte, ceva viraje si o saritura esti iar afara.
Te așteptăm la Târgu Ocna în Piața Primăriei pe 29 și 30 septembrie 2018 pentru a aprticipa la cel mai variat și inedit concurs de mtb și alergare din România!


Conform clasamentului oficial, colegul nostru Maus Ionașcu s-a clasat pe locul II al categoriei MTB M40+ cu timpul de 2h 11m 34s.

Locul II
Maus Ionașcu


Mai multe detalii despre concurs pe site-ul evenimentului: http://www.calatorie.transalpinbike.ro/.