TURUL ROMÂNIEI 2020
Timișoara-Oradea-Cluj Napoca-Târgu Mureș-Sf. Ana-Brașov-Curtea de Argeș-București, 08-13.09.2020


Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Prima ediție a Turului, câștigată de echipa Bulgariei și de Marin Nicolov, a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-Butimanu-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind a șasea din lume cu propriul tur național. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului.
Cea de a 53-a ediție a Turului Ciclist al României, din 2020, organizată de Federația Română de Ciclism, este inclusă în calendarul competiţional european al Uniunii Cicliste Internaționale la categoria 2.1, ceea ce presupune că pot fi invitate echipele profesioniste ce participă în Turul Franţei sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale și naţionale.
Cu aproximativ 120 de cicliști care luptă pentru celebrul tricou galben, cursa este un eveniment menit să promoveze ciclismul, ca sport practicat la nivel de performanță, dar și mersul pe bicicletă în rândul populației, precum și turismul românesc. Cicliștii pornesc din Timișoara și ajung în zone simbol ale României – Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Lacul Sf. Ana, Brașov, Transfăgărășan, Curtea de Argeș, cursa culminând cu finala din București.
Evenimentul se bucură de participarea și contribuția unei echipe tinere, entuziaste, cu o bogată experiență în domeniu, a cărei viziune în realizarea proiectului s-a orientat spre respectul față de mediu, inovația continuă, dezvoltarea turistică și atenție dedicată pentru cerințele participanților, față de calitatea circuitului, dar mai ales față de siguranța sanitară a participanților.
Asemenea altor competiții cicliste europene care își continuă tradiția, Turul României este organizat și în acest an, respectând un set de reguli stricte privind măsurile sanitare. Prudența, prevenția, respectarea strictă a reglementărilor sanitare, alături de regulamentele cicliste naționale și internaționale, sunt pilonii în jurul cărora organizatorii au construit evenimentul și logistica acestuia.


Mai multe informaţii pe pagina evenimentului și pe pagina de Facebook a evenimentului.