ACCESUL BICICLETELOR ÎN PIEŢELE DIN TIMIŞOARA

 • 21.02.2016

  De mult n-am mai avut veşti bune. Şi, probabil, nici nu vom avea - tot pentru multă vreme. Iată ce am mai aflat de la minunata Primărie a Municipiului Timişoara:

  În toamna anului trecut, Comisia de Circulaţie din cadrul Primăriei Timişoara a interzis pedalatul prin Piaţa Victoriei şi pe pietonalele Mărăşeşti şi Alba Iulia, ameninţându-i cu amenzi între 630 de lei şi 810 lei pe biciclişti. Primarul Nicolae Robu susţinea atunci că străzile pietonale trebuie să fie pietonale şi că bicicliştii au rute alternative, dând de înţeles că odată ce va fi gata proiectul de reabilitare a zonei Cetate, alte zece străzi vor fi interzise bicicliştilor.
  „Măsura a fost luată ca urmare a nenumărate semnalări din partea pietonilor – de departe majoritari! – că nu se pot plimba niciunde relaxaţi în oraşul nostru, că în Piaţa Victoriei, pe Mărăşeşti, pe Alba Iulia etc. mulţi au fost loviţi sau cel puţin speriaţi – cât pe ce să fie loviţi – de biciclete şi diverse alte vehicule, ei sau, uneori, copiii lor. Măsuri similare au fost luate în toate oraşele din lume faimoase prin înaltele lor standarde de civilizaţie”, explica, în septembrie 2015, primarul Timişoarei.
  Iată însă că reprezentanţii primăriei au gândit, un traseu, spun ei, pentru cei care se deplasează cu bicicleta prin Timişoara. Aşadar, este permis pedalatul pe zece străzi din zona Cetate.
  Potrivit informaţiilor obţinute de Tion.ro de la Primăria Timişoara, „este permisă circulaţia mixtă pietoni-biciclişti, în centrul istoric, pe străzile E. Ungureanu, A. Pacha, Radu Negru, E. Carusso, Victor Vlad Delamarina, Gheorghe Lazăr – de la intersecţia cu str. E. Ungureanu spre Piaţa Unirii, Lucian Blaga, J. Bolyai, Dimitrie Cantemir şi Palanca”.
  Pe toate aceste artere au fost puse semne de circulaţie care interzic accesul vehiculelor cu motor, iar pe celelalte sunt puse indicatoare care spun „interzis tuturor vehiculelor”. Pe unele străzi au fost amplasate şi rastele de biciclete, cum ar fi Lucian Blaga sau Eugeniu de Savoya.
  Atenţie însă! Potrivit hărţii pusă la dispoziţia Tion.ro de Primăria Timişoara, bicicliştii nu au voie să pedaleze în pieţele Libertăţii, Unirii, Sf. Gheorghe şi Ţarcului. Acestea apar pe hartă drept „exclusiv pietonale”. Vă reamintim că amenzile sunt între 630 şi 810 lei.

  Sursa: www.tion.ro.

 • 02.08.2013
  MERSUL PE BICICLETĂ INTERZIS ÎN CENTRUL TIMIŞOAREI !
  Este oficial: mersul pe bicicletă va fi interzis în zona centrală a Timişoarei, în Piaţa Victoriei şi pe strada Alba Iulia, între orele 18.00-22.00, timp de şase luni pe an! Proiectul de hotărâre care prevede introducerea acestor interdicţii a fost aprobat în şedinţa festivă de Consiliu Local dedicată Zilei Timişoarei de vineri.
        Proiectul a fost respins la vot în şedinţa Consiliului Local Timişoara de marţi, dar primarul Nicolae Robu, cel care a venit cu această iniţiativă, a hotărât să-l repună pe tapet în plenul de vineri. Iar de această dată a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat. Au fost 14 voturi „pentru” (USL, PP-DD, FDGR), unul împotrivă (Flavius Boncea – PNŢCD) şi o abţinere (Adrian Orza – PNŢCD), în timp ce doi dintre cei 18 aleşi prezenţi nu au votat (PDL). Asta înseamnă că circulaţia pe bicicletă va fi interzisă în Piaţa Victoriei şi pe strada Alba Iulia, timp de patru ore pe zi, între orele 18.00-22.00, din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie, autorităţile motivând că în această perioadă centrul oraşului este mai aglomerat şi există riscul ca pietonii să fie accidentaţi de bicicliştii care circulă cu viteză. Cei care se abat riscă amenzi între 100 şi 200 de lei.
  „Este un proiect de bun-simţ, un proiect împotriva căruia bicicliştii înşişi n-au nimic, îl înţeleg ca pe un proiect de bun-simţ, pentru că cei care au bun-simţ oricum coboară de pe bicicletă când traversează Piaţa Victoriei, când piaţa este plină de oameni. Şi, prin urmare, n-au de ce să fie deranjaţi dacă noi vrem să-i pedepsim pe cei care se dovedeşte că nu au bun-simţ. Sancţiunile sunt între 100 şi 200 de lei pentru cei care traversează Piaţa Victoriei, în intervalele de restricţionare, pe bicicletă. Hotărârea trebuie să primească girul de legalitate – n-are de ce să nu-l primească – şi intră în vigoare, e o chestiune de zile”, a afirmat Robu după adoptarea hotărârii.


  Sursa: www.tion.ro


 • 15.03.2011
  Liber pentru biciclete in zona centrala a Timisoarei

  Pentru a încuraja mersul pe două roţi, conducerea Primăriei Timişoara a decis să renunţe la restricţionarea accesului bicicliştilor în Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Victoriei şi Traian şi să oblige instituţiile publice să monteze rasteluri.

  Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat, marţi, că executivul Primăriei Timişoara va propune Consiliului Local două noi proiecte de hotărâre, care vor fi discutate în şedinţa de la finele lunii martie. Dacă acestea vor fi aprobate, bicicliştii nu vor mai avea accesul restricţionat în Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Victoriei şi Traian. În plus, instituţiile publice vor fi obligate să construiască rasteluri pentru cel puţin zece biciclete. Şcolile care nu vor avea bani pentru aceste rasteluri vor primi fondurile necesare de la primărie, acestea urmând să fie obţinute prin valorificarea maşinilor abandonate pe domeniul public.

  Pe de altă parte, Ciuhandu a afirmat că municipalitatea va continua anul acesta programul de extindere a reţelei de piste pentru biciclete, obiectivul Primăriei Timişoara fiind de a interconecta cei 59 de kilometri de piste existente.

  Sursa: www.tion.ro.

 • 04.05.2009

  Deschidem azi 04.05.2009 o pagină dedicată special accesului bicicliştilor în pieţele din Timişoara, dorind prin aceasta să prezentăm tuturor celor interesaţi situaţia la zi în domeniu.

  Astfel, aflam cu ceva timp în urmă de pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara (citeşte) că: Având în vedere numeroasele solicitări primite pe adresa municipalităţii, Primaria Timişoara prin Direcţia Drumuri şi Transporturi va introduce în şedinţa de joi, 16 aprilie a Comisiei de Circulaţie solicitarea ridicării interdicţiei pentru biciclete în toate pieţele Timişoarei.

  Iar la 15.04.2009, colega noastră Georgeta Petrovici de la "Evenimentul Zilei" publica un articol numit "Verde pentru biciclete în pieţele Timişoarei" (citeşte) din care aflăm că:
  Timişorenii au câştigat în sfârşit lupta cu primăria, după doi ani de contestaţii în sălile de judecată. Începând de mâine, ei pot pedala liniştiţi prin oricare din pieţele pietonale ale oraşului, fără teama de a fi amendaţi.
  Edilii au hotărât, în principiu, eliminarea sancţiunilor în cazul bicicliştilor care pedalează prin pieţe, după ce, tot ei, în 2007, au decis că aceştia trebuie să fie amendaţi dacă merg pe două roţi în Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, Piaţa Traian, pe Strada Alba Iulia, sau în alte zone de promenadă din urbe.
  În baza HCL 371/2007, poliţia comunitară a amendat zeci de biciclişti, anual, cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei fiecare. Momentan poliţiştii comunitari au fost înştiinţaţi să nu mai amendeze bicicliştii din pieţe, iar pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local figurează modificarea incriminatei hotărâri.
  [...]
  „Având în vedere numeroasele solicitări primite pe adresa municipalităţii, Primaria Timişoara, prin Direcţia Drumuri şi Transporturi, ridică interdicţia pentru biciclete în toate pieţele Timişoarei”, explică viceprimarul Adrian Orza.


  Cu toate acestea, duminică 3 mai 2009, seara, la intrările în Piaţa Operei, se găseau aceleaşi indicatoare care interzic accesul bicicletelor în piaţă, sub forma unui indicator rutier de interdicţe şi a unui panou cu semne adiţionale care (după părerea noastră) nu se regăseşte în Anexa 2 a Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:  Locaţia 1

  Locaţia 2

  Locaţia 3

  Locaţia 4

  Locaţia 5

  Locaţia 6

  Locaţia 7

  Locaţia 8

  Locaţia 9

  Luni 11 mai 2009, la prânz, la intrările în Piaţa Unirii, se găseau aceleaşi indicatoare care interzic accesul bicicletelor în piaţă, ca şi la Piaţa Operei:


  Locaţia 1

  Locaţia 2

  Locaţia 3

  Locaţia 4

  Locaţia 5

  Locaţia 16

  Locaţia 17