SKATEPARK / PARC DE BICICLETE ÎN TIMIŞOARA

Deschidem azi 14.11.2008 o pagină dedicată special fostului SkatePark din Timişoara, dorind prin aceasta să prezentăm tuturor celor interesaţi închiderea zonei şi găsirea unor noi spaţii de funcţionare pentru biciclete, skate-uri sau role.

  • 08.06.2020

    Dezvoltarea în superforță nu trece și prin skatepark! După 5 ani, primăria renunță la investiție, nu e o prioritate

    Pasionații de skateboard rămân și fără speranță. Pentru Primăria Timișoara nu mai este prioritar skatepark-ul din Parcul Central, deși șantierul pentru amenajarea acestuia a început în urmă cu cel puțin cinci ani. S-au făcut trei licitații pentru el și a fost și subiectul unui conflict de interese.
    Odiseea construirii unui skatepark în Parcul Central a ajuns la sfârșit. Și nu unul fericit, pentru că oficialii primăriei renunță de tot la investiție. S-au schimbat vremurile, deși primăria se chinuie de cel puțin cinci ani să amenajeze câteva rampe pe spațiul fostului parc de skate de la marginea Parcului Central. Au fost promisiuni, contracte, bani aruncați degeaba.
    „Acolo a fost o adevărată aventură, este o întortocheală, așa, în lungul anilor. Am vrut să facem un skatepark, am și început lucrările la un moment dat (…) Am contractat o firmă, după care totul s-a blocat, firma a invocat erori în proiect, n-a vrut să continue, am ajuns prin instanțe (…) am câștigat în instanță, am luat-o de la capăt și aproape că s-a repetat ceea ce spuneam. Nu vă dau toate detaliile, dar vă spun că ultima dată s-a ajuns (…) să se constate că o parte din echipamentele prefabricate propuse de proiectant nu sunt ca cele omologate. Trecerea pe echipamente omologate ar fi presupus modificări în proiect. Proiectantul ne-a comunicat că și-a schimbat obiectul de activitate și nu mai poate să se ocupe. Prin urmare, am eșuat și la această încercare”, explică primarul Timișoarei.
    Odiseea unui parc de skate care trebuia amenajat în 3 luni.
    Realizarea unui skatepark în Parcul Central este o idee care datează încă din campania electorală din 2012. Construcția a început prin aprilie 2015. Aproape de finalul primului mandat, edilul-șef reitera promisiunea pe care le-a făcut-o tinerilor.
    „Iată, am ajuns la încheierea contractului și acum la predarea amplasamentului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Banii provin de la bugetul local, iar termenul de execuție este unul scurt, de trei luni”, spunea acesta.
    Parcul trebuia făcut de firma Kasdum-GF, care mai avea și alte contracte cu primăria, inclusiv pentru reabilitarea Liceului Lenau. Lucrările au început atunci, dar au fost oprite la scurt timp, după ce constructorul a acuzat probleme de proiectare și omisiuni în listele de echipamente, care ar fi însemnat costuri suplimentare de 280.000 de lei.
    „Proiectul este în regulă și termenul este foarte scurt, de numai trei luni… Sunt componentele turnate, aduse gata, doar se montează la fața locului. E cam ca la puzzle”, explicau, la acea vreme, reprezentanții municipalității.
    Primăria a refuzat suplimentarea, iar problema a ajuns în instanță. Doi ani mai târziu de la semnarea contractului, primăria a câștigat la Curtea de Apel Timișoara. S-a făcut o nouă licitație pentru execuția parcului de skate. PMT dădea maximum 2,15 milioane de lei cu tot cu TVA constructorului, dar la un moment dat s-a răzgândit. Anunțul de licitație a fost retras de pe SEAP. În septembrie 2018 s-a făcut a treia licitație, după revizuirea proiectului pe care cei din primărie îl considerau „în regulă”.
    Despre un conflict de interese
    Proiectantul, SC Urbanito City Concert SRL, a decis atunci că investiția crește la cel mult 2,42 milioane de lei. Lucrarea a fost atribuită în cele din urmă în februarie 2019. Urma să se ocupe de construirea puzzle-ului firma Lovrintim SRL, care amenaja atunci și Parcul Central. Valoarea contractului era de 2,09 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 430.000 de euro.
    În mai 2019, la trei luni de la finalizarea licitației, s-a descoperit că există un conflict de interese. Două avertismente a trimis ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) către primărie cu privire la acest contract. Practic, documentul ar fi trebuit semnat și de Direcția Economică a PMT, însă șefa direcției are un copil cu șeful firmei care a câștigat licitația. Lucrurile s-ar fi lămurit printr-o dispoziție de primar prin care au fost înlăturate cele două avertismente, ne spuneau sursele noastre din primărie.
    „Acum s-a semnat contractul, pentru că au fost discuții pe tema unui suspectat conflict de interese și am vrut să lămurim lucrurile. Nu mai contează asta pentru noi (…). Ceva de genul acesta, Economicul nu putea semna. Nu e niciun conflict, este asumat tot ce era de asumat de către aparatul de specialitate, fiecare a semnat conștient de ceea ce face și nu putem să stăm luni de zile că mai știu eu cine vine cu o acuză. Există legi în țara asta și trebuie respectate”, explica, în mai 2019, primarul Timișoarei.
    În august 2019, alte trei luni mai târziu, lucrările încă nu începuseră. Varianta oficială a primăriei era că se așteaptă după piesele din puzzle, pentru că nu se găsesc pe stoc. La acea vreme, primarul era foarte ambiguu în declarații.
    „Avem alte priorități”
    Aproape un an mai târziu, edilul-șef spune că Timișoara are alte priorități. Îi sfătuiește pe pasionații de senzații tari să folosească „skatepark-ul” din spatele Sălii Olimpia.
    „Îi rog, îi îndemn, mai bine zis, pe iubitorii de așa ceva să folosească skateparkul pe care l-am amenajat în spatele sălii Olimpia. Nu este unul de foarte înalt nivel, nu este unul de competiții, dar este un skatepark destul de bun, apreciat de către iubitorii de senzații tari din practicarea acestui sport, să-i zicem sport. Așa mi-au spus mie cei care l-au folosit”, a spus, recent, primarul.
    În „dezvoltarea în superforță” prin care trece Timișoara nu este loc și de parcul de skate de 2 milioane de lei promis tinerilor din oraș. Ei le-au cerut în repetate rânduri o astfel de investiție primăriei, pentru că au nevoie de un spațiu amenajat și sigur pentru a practica acest sport.
    „La ora actuală nu mai este pe rol nimic vizavi de obiectivul de a avea acolo un skatepark. Momentan vă dați seama că avem alte priorități, schimbându-se vremurile. Momentan nu putem să ne preocupăm de el, avem alte lucruri mai stringente cărora trebuie să le dăm și bani, și toată atenția”, a mai explicat primarul orașului.

    Sursa: www.tion.ro.

  • 03.08.2019

    Nevoie de skatepark! Groapa de lângă Parcul Central încă își așteaptă constructorul

    O mare groapă! Asta văd timișorenii la marginea Parcului Central, cel mai nou parc amenajat de primărie, acolo unde amatorii de senzații tari ar trebui să-și demonstreze talentul. Noul skatepark al Timișoarei se face greu, după greșeli în proiect și un posibil conflict de interese.
    Deși licitația a fost finalizată în luna februarie, lucrările la noul skatepark al Timișoarei încă nu au început. Ar fi trebuit să fie gata deja, dar s-a ivit și un conflict de interese după ce s-a stat o grămadă de timp pentru modificarea proiectului, iar ANI a vrut să lămurească situația. Varianta oficială a primăriei este că… se așteaptă după piesele din viitorul skatepark al orașului.
    Parcul de skate ar trebui să fie amenajat de firma Lovrintim, aceeași care a reabilitat mai bine de doi ani Parcul Central, redeschis oficial vineri, chiar înainte de Ziua Timișoarei.
    Lovrintim a câștigat în prima parte a acestui an licitația primăriei, împreună cu societatea Rogera, cu un preț de 2 milioane de lei, aproximativ 450.000 de euro. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în trei luni, dar nici n-au început.
    Vă reamintim, Agenția Națională de Integritate a trimis două avertismente la primărie cu privire la contractul pentru amenajarea skatepark-ului.
    Contractul ar fi fost semnat la finele lunii mai, din spusele primarului Nicolae Robu, care anunța atunci că va iscăli și ordinul de începere a lucrărilor.
    Reprezentanții primăriei spun că s-a dat deja comandă la piesele ce vor fi amplasate în viitorul parc de skate al orașului și că abia după ce vor veni acestea se va turca placa.
    „Nu sunt probleme, nu știu exact de ce nu s-a lucrat. Firma care are de amenajat skatepark-ul este cea care a făcut și amenajarea parcului. Nu sunt la curent cu stadiul acelui proiect. Piese de tipul acesta nu se găsesc pe stoc, se comandă”, a explicat primarul Nicolae Robu pentru tion.ro.
    Oficialii municipalității ne dau asigurări că vor fi aplicate penalități celor două firme în cazul în care lucrarea nu e gata la timp.
    Realizarea unui skatepark în Parcul Central este o idee care datează încă din campania electorală din 2012. În 2015, după o licitație câștigată de Kasdum-GF cu 1,7 milioane de lei fără TVA, compania s-a apucat de lucrări, însă le-a oprit după o scurtă perioadă de timp, acuzând probleme de proiectare și omisiuni în listele de echipamente, care ar fi însemnat costuri suplimentare de 280.000 de lei. Primăria Timișoara a refuzat suplimentarea sumei cu care a fost câștigată licitația, iar cele două entități au ajuns la proces. Instanța a dat câștig de cauză Primăriei Timișoara, procesul încheindu-se în luna mai a anului 2017. În luna decembrie a aceluiași an, municipalitatea a scos din nou la licitație acest contract însă procedura a fost anulată din cauza… unor probleme de proiectare și a faptului că nu a fost revizuit devizul general.
    În luna iunie a anului 2018, consilierii locali au aprobat o actualizare de deviz care a dus suma estimată de proiectant la peste 2 milioane de lei, fără TVA. Au mai trebuit, însă, să mai treacă șapte luni până când licitația s-a finalizat. În februarie 2019, primarul anunța că se semnează contractul, dar iată că iarăși s-a întârziat.

    Sursa: www.tion.ro.

  • 21.05.2019

    Noul skatepark din Timișoara, blocat de un conflict de interese. Abia acum se poate deschide șantierul

    Deși licitația a fost finalizată în luna februarie, lucrările la noul skatepark al Timișoarei încă nu au început. Ar fi trebuit să fie gata deja, dar s-a ivit un conflict de interese, iar ANI a vrut să lămurească situația.
    Două avertismente a trimis ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) cu privire la contractul pentru amenajarea noului skatepark al orașului din Parcul Central. Contractul putea fi semnat încă din februarie, de când a fost desemnat câștigătorul licitației, dar primăria a trebuit să lămurească problema. Practic, documentul ar fi trebuit iscălit și de Direcția Economică a PMT, însă șefa direcției are un copil cu șeful firmei care a câștigat licitația. Lucrurile s-au lămurit, spune Robu, astfel că s-a reușit semnarea contractului. Cum s-a rezolvat problema? A fost emisă o dispoziție de primar prin care au fost înlăturate cele două avertismente, ne-au dezvăluit surse din instituția de pe C.D. Loga.
    „Acum s-a semnat contractul, pentru că au fost discuții pe tema unui suspectat conflict de interese și am vrut să lămurim lucrurile. Nu mai contează asta pentru noi (…). Ceva de genul acesta, Economicul nu putea semna. Nu e niciun conflict, este asumat tot ce era de asumat de către aparatul de specialitate, fiecare a semnat conștient de ceea ce face și nu putem să stăm luni de zile că mai știu eu cine vine cu o acuză. Există legi în țara asta și trebuie respectate”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.
    Deși contractul s-a semnat târziu de la desemnarea câștigătorului licitației, Nicolae Robu spune că nu crede că s-a ieșit din termen, iar documentul este valid.
    „Și dacă prevedea un termen de semnare a ordinului de începere, nu putea fi acuzat un partener potențial că nu s-a semnat, păi nu s-a semnat până nu s-au lămurit anumite aspecte în primărie. Nu s-a făcut nimic care să intre în coliziune cu legea. Nu se semna acum contractul dacă ar fi fost nulă licitația, în rest nu știu detaliile, că nu mă ocup de asta. Licitația este validă, să ne bucurăm că o să avem un skatepark. Proiectul a fost ajustat în urma sesizărilor care au fost făcute în lungul timpului, de la momentul când am pornit o primă licitație și până la reluarea ei”, a mai spus edilul-șef.
    În perioada următoare va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor, iar noul skatepark al orașului, care va fi amenajat în locul celui vechi din Parcul Central, ar trebui să fie gata în trei luni.
    Realizarea unui skatepark în Parcul Central este o idee care datează încă din campania electorală din 2012. În 2015, după o licitație câștigată de Kasdum-GF cu 1,7 milioane de lei fără TVA, compania s-a apucat de lucrări, însă le-a oprit după o scurtă perioadă de timp, acuzând probleme de proiectare și omisiuni în listele de echipamente, care ar fi însemnat costuri suplimentare de 280.000 de lei. Primăria Timișoara a refuzat suplimentarea sumei cu care a fost câștigată licitația, iar cele două entități au ajuns la proces. Instanța a dat câștig de cauză Primăriei Timișoara, procesul încheindu-se în luna mai a anului 2017. În luna decembrie a aceluiași an, municipalitatea a scos din nou la licitație acest contract însă procedura a fost anulată din cauza… unor probleme de proiectare și a faptului că nu a fost revizuit devizul general.
    În luna iunie a anului 2018, consilierii locali au aprobat o actualizare de deviz care a dus suma estimată de proiectant la peste 2 milioane de lei, fără TVA. Au mai trebuit, însă, să mai treacă șapte luni până când licitația s-a finalizat. În februarie 2019, primarul anunța că se semnează contractul, dar iată că iarăși s-a întârziat.
    Licitația a fost câștigată de asocierea dintre Lovrintim și Rogera, la suma de 2 milioane de lei cu tot cu TVA (1,75 milioane fără TVA – n.r.). Cele două firme ar trebui să se apuce în curând de treabă, dar cel mai probabil amatorii de senzații tari se vor bucura de skatepark abia la toamnă.

    Sursa: www.tion.ro.

  • 15.02.2019

    Skateparkul din Parcul Central va fi gata în trei luni, promite primarul Robu

    Odiseea construirii unui skatepark în Parcul Central se apropie de sfârșit, a promis, vineri, primarul Nicolae Robu. Acesta a anunțat că municipalitatea a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor la locul dedicat bladerilor și skateboarderilor, proiectul urmând să fie gata în doar trei luni.
    Realizarea unui skatepark în Parcul Central este o idee care datează încă din campania electorală din 2012. În 2015, după o licitație câștigată de Kasdum-GF 1,7 milioane de lei fără TVA. Compania s-a apucat și de lucrări, însă le-a oprit după o scurtă perioadă de timp, acuzând probleme de proiectare și omisiuni în listele de echipamente, care ar fi însemnat costuri suplimentare de 280.000 de lei. Primăria Timișoara a refuzat suplimentarea sumei cu care a fost câștigată licitația, iar cele două entități au ajuns la proces. Instanța a dat câștig de cauză Primăriei Timișoara, procesul încheindu-se în luna mai a anului 2017. În luna decembrie a aceluiași an, municipalitatea a scos din nou la licitație acest contract însă procedura a fost anulată din cauza… unor probleme de proiectare și a faptului că nu a fost revizuit devizul general.
    În luna iunie a anului 2018, consilierii locali au aprobat o actualizare de deviz care a dus suma estimată de proiectant la peste 2 milioane de lei, fără TVA.
    Au mai trebuit, însă, să mai treacă șapte luni până când licitația s-a finalizat. Vineri, primarul Nicolae Robu a anunțat că a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de realizare a skateparkului din Parcul Central. Câștigătoare a fost desemnată asocierea dintre firmele Lovrintim și Rogera, care a oferit la licitație un preț de 1.758.186 de lei, fără TVA. Conform primarului, termenul de realizare a ceea ce a mai rămas din proiect este de doar trei luni.
    „Termenul este de trei luni. Prin urmare nu mai e mult – și acum mă adresez copiilor, tinerilor – și veți putea beneficia de acest skatepark”, a spus Robu.
    În Timișoara există deja un skatepark care, inițial, s-a aflat în Parcul Pădurice, însă din cauza reclamațiilor venite de la locatarii din zonă, a fost mutat în spatele Sălii Olimpia.

    Sursa: www.tion.ro.

  • 13.09.2015

    ADIO SKATEPARK !

    Reprezentanţii Primăriei Timişoara au predat în primăvară, la sfârşitul lunii aprilie, amplasamentul firmei contractate să se ocupe de amenajarea noului skatepark. Vorbim despre o investiţie de aproape jumătate de milion de euro, aşteptată de ani buni de pasionaţii de sporturi extreme.
    Firma Kasdum-GF SRL din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinţi, a câştigat licitaţia pentru skatepark şi trebuia să îl amenajeze pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în Parcul Central, pe amplasamentul pe care a mai existat un astfel de spaţiu în trecut.
    Oficialii primăriei dădeau asigurări că în 3 luni noul skatepark va fi gata, mai ales că ar fi urmat să se folosească prefabricate, componente turnate, aduse gata, care să se monteze doar la faţa locului.
    Acesta a fost termenul stabilit pentru execuţie. Vara a trecut însă şi firma executantă nici nu a început să lucreze efectiv la amenajarea pistei de skateboarding, acuzând, şi de această dată, la fel ca şi în cazul altor lucrări care i-au fost atribuite de Primăria Timişoara, greşeli de proiectare.
    Primarul Nicolae Robu a anunţat zilele trecute rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii pentru obiectivul din Parcul Central.
    „Cu skatepark-ul situaţia este blocată definitiv, în sensul că nu mai putem continua, contractul s-a reziliat, pentru că a expirat termenul şi nu s-a făcut aproape nimic. Trebuie să o luăm de la capăt, vom organiza o nouă licitaţie. Ne vom îndrepta împotriva firmei în instanţă (…) Cei de la Kasdum nu se vor mai putea prezenta la licitaţie, au aviz negativ”, a afirmat Robu.
    Reprezentanţii firmei spuneau că sunt omisiuni în proiect şi că au apărut costuri suplimentare, pe care ar fi de acord să le suporte ei, dacă autorităţile locale ar fi de acord cu prelungirea termenului de execuţie cu încă 3 luni.
    „Noi am semnalat nişte probleme de proiectare, nişte omisiuni în listele de echipamente. Am înştiinţat primăria şi proiectantul încă din mai (…) Există o diferenţă de 280.000 de lei – omisiuni echipamente, rampe şi alte dotări omise din formularul F4, din listele de echipamente. Având în vedere importanţa obiectivului, am propus primăriei să plătim noi, condiţionat de o decalare de termen. Am cerut o decalare de termen pentru a putea asigura cash flow-ul necesar acoperirii acelor omisiuni”, declara, pentru Tion.ro, în luna iulie, directorul executiv al Kasdum, Cristian Bucşe. Mai mult, acesta ameninţa şi el primăria cu procese în cazul rezilierii contractului.
    „Problema are şi un aspect cu un iz aşa penal, pentru că proiectantul este acţionarul principal al unei firme care livrează echipamente pentru pista de skate. Noi vom merge în instanţă şi ne vom prezenta argumentele”, mai afirma directorul societăţii.
    Rămâne de văzut cum se va soluţiona conflictul, cert este că timişorenii nu se vor bucura de skatepark nici în 2015. Pe cel vechi s-a pus lacătul în 2008.

    Sursa: www.tion.ro.

  • 2009-06-29
    Cum mai stăm cu Parcul de Biciclete?
    Aveam în toamnă promisiuni ale autorităţilor locale că în primăvară [2009] vom avea gata parcul amenajat special pentru biciclişti. Aflasem între timp şi locaţia - vezi textul de mai jos. Aşa că vă prezentăm cum arată la această dată, care e cam la sfârşitul primăverii, parcul pentru biciclete:


    Spaţiu viran

    Spaţiu viran

    O construcţie, cred că centrală termică

    Spaţiu viran

    Spaţiu viran

    Spaţiu viran

    Spaţiu viran

    Spaţiu viran

    2009-05-20
    Aflăm de la Primăria Municipiului Timişoara că s-a stabilit terenul pe care urmează a se crea pentru timişoreni un Parc de biciclete. Acesta este situat în zona Calea Girocului, între străzile Martirt Elena Nicoară şi str. Pepinierei, aşa cum se poate observa din imaginea de mai jos (daţi click pe imagine pentru a schimba schiţa cu una la scară mai mare):

    2008-12-19
    Urmarea a solicitării pe care Clubul Sportiv Tibiscus a adresat-o Primăriei Municipiului Timişoara, vineri 19.11.2008 am primit următorul răspuns:
    [...] vă informăm că fostul Skate-Parc a fost desfiinţat datorită faptului că echipamentele amplasate aici, nu mai corespundeau cerinţelor esenţiale de securitate, conform Hotărârii de Guvern 1102/2002, cât şi datorită faptului că erau într-o stare tehnică precară, cu structura de rezistenţă afectată iar suprafeţele de rulare şi balustradele de protecţie parţial desprinse.
    Deoarece numărul practicanţilor acestui sport este din ce în ce mai mare, propunem înfiinţarea unui spaţiu similar care să îndeplinească în totalitate cerinţele HG 1102/2002, în zona străzilor Martir Elena Nicoară (Cântului), respectiv Pepinierei.
    Primăria va demara prin serviciul de specialitate acţiunile de depistare a proprietarului terenului la care facem referinţă, iar în situaţia în care acesta este proprietatea primăriei, nu este revendicat şi nu este în litigiu vom începe acţiunile de analiză şi oportunitate pentru amenajarea acestui spaţiu.

    La aceeaşi dată, starea fostului SkatePark din Parcul entral este ca în imaginile de mai jos, acesta este [aproape] complet demolat şi nu mai poate fi utilizat în nici unul din scopurile sale iniţiale:
    2008-11-16
    Pentru început, vom face o scurtă trecere în revistă a situaţiei la data de 16.11.2008, pentru care colegii noştri Marius Karnyanszky şi Sergiu Neidoni au făcut fotografii la ceea ce puteţi găsi la această dată.
    SkatePark-ul din Parcul Central
    A fost închis de la începutul lui noiembrie 2008, cei care îl utilizau (bikeri-trial şi dirt; rolleri; skateri) urmând a folosi alte facilităţi.













    De la aceeaşi dată, skaterii şi rolleri pot folosi, conform comunicatului Primăriei Municipiului Timişoara, zona dedicată din Parcul Adolescenţei (zona Calea Girocului):